top of page
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
V1.2 - actualizare 01.07.2024

TERMENI SI CONDITII GENERALE

Termeni si Conditii Generale  HOPE SPED care se aplica tuturor comenzilor/contractelor de transport:


1.   ASIGURARE MARFA:


Prin acceptarea si confirmarea acestui contract TRANSPORTATORUL se obliga sa detina asigurare CMR valabila aferenta mijlocului de transport cu care se va efectua prezentul transport precum si taoate autorizatiile, licentele si verificarile tehnice valabile pana la livrarea marfii si 48 ore suplimentar.
Polita de asigurare CMR trebuie sa acopere valoarea marfii transportate, sa acopere toate riscurile precum furt sau excluderi ale marfii transportate. Transportatorul isi asuma raspunderea pentru daunele provocate in timpul transportului si se obliga sa despagubeasca pagubitul / reclamantul in functie de dauna provocata si fara limitare valorica conditionata de conventia CMR (DSR), atunci cand dauna este certa si documentata.

 

2.   TIPUL, ECHIPAREA SI CERINTELE CARORA TREBUIE SA CORESPUNDA MIJLOACELE DE TRANSPORT:

2.1. Autocamionul trebuie sa corespunda normelor europene in ceea ce priveste emisiile de noxe, sa detina autorizatiile necesare pentru efectuarea transportului care face obiectul contractului de fata, sa fie echipat cu accesorii de fixare corepunzatoare marfii transportate. Semiremorca trebuie sa fie curata si uscata iar prelata etansa si podeaua fara gauri sau obiecte contondente.

TRANSPORTATORUL va echipa autocamionul cu un minim de echipament de fizare a marfii de 15 chingi de 2500 daN, covorase antiderapante, scanduri laterale de aluminiu care sa ocupe toate fagasurile dintre stalpii de sustinere, 2 bari transversale de fixare a marfii. In cazul transporturilor cu marfa periculoasa, ADR, pe langa materialelel descrise mai sus este obligatorie trusa ADR si echipamentul aferent.

La intrarea in incinta expeditorului/destinatarului, soferul trebuie sa imbrace echipamentul de protectie format din casca, vesta reflectorizanta, bocanci cu varfurile intarite, manusi si ochelari de protectie.

Autocamionul care va efectua transportul trebuie sa fie estetic si mecanic, in stare buna,  podeaua sa fie curata, fara gauri, cuie sau obiecte contondente si sa permita accesul cu mijloacele de incarcare uzuale.  Daca TRANSPORTATORUL a transportat anterior cu mijlocul de transport alocata , acestui transport marfuri cu miros (ex. peste, piele etc..), acesta va fi aerisit si spalat  corespunzator. Semiremorca va fi acceptat la incarcare doar daca este curata fara mirosuri si este deja la temperatura specifica marfii, asadar TRANSPORTATORUL va seta temperatura inainte de a se prezenta la rampa. Nerespectarea acestor cerinte poate duce la refuzul expeditorului de a incarca marfa iar penalitatile aplicate din acest motiv le va suporta TRANSPORTATORUL conform celor descrise la punctul 10 din prezenta.

In cazu transportului de alimente, Transportatorul trebuie sa detina autorizatie Fito-Sanitara valabila si sa o poata transmite soferului.

2.2. Autocamioanele frigorifice trebuie sa fie sa fie capabile tehnic sa mentina temperatura ceruta si sa imprime la descarcare termodiagrama de temperatura pe toata durata transportului. Temperatura specifica marfii va fi comunicata de HOPE SPED in scris pe prima pagina a prezentului contract iar nerespectarea ei indreptateste HOPE SPED sa factureze catre TRANSPORTATOR contravaloarea pagubei si a costurilor suplimentare aferente acesteia. In cazul transportului cu temperatura controlata, termodigarama se va imprima la descarcare si va fi trimisa ulterior HOPE SPED impreuna cu documentele aferente transportului. Neprezentarea termodiagramei integrale pentru toata durata transportului si nerespectarea regimului de temperatura este o incalcare grava si legitimeaza refuzul receptiei marfii si organizarea unei analize de calitate a acesteia urmand ca TRANSPORTATORUL sa suporte costurile.

 

      3.TRANSPORTUL IN REGIM DE GRUPAJ CU MARFURI ALIMENTARE:

In cazul in care transportul care face obiectul prezentului contract este alocat in regim de grupaj, este interzisa incarcarea altor marfuri de natura sa dauneze calitatii si/sau aspectului marfii specificate in acest contract. Expeditorul isi rezerva dreptul sa nu incarce marfa daca in autocamionul pus la dispozitie de catre TRANSPORTATOR se afla deja marfuri de natura chimica, marfuri care emana mirosuri sau marfuri neambalate corespunzator. Refuzearea autocamionului de catre expeditor din motivele mai sus descrise duce la penalizarea TRANSPORTATORULUI conform punctului 10 din prezentul contract.

 

4. OBLIGAŢII ÎN CAZUL TRANSPORTURILOR CARE FAC OBIECTUL MONITORIZĂRII PRIN SISTEMUL RO E-TRANSPORT

În cazul în care, din orice motiv, se schimbă mijlocul de transport al cărui date de identificare au fost comunicate Casei de expediţii, Transportatorul are obligaţia de a anunţa Casa de expediţie, în cel mai scurt timp posibil, şi de a transmite datele aferente mijlocului de transport cu care va efectua/va continua efectuarea transportului, în vederea modificării datelor declarate în Sistemul RO E-Transport. Transportatorul are obligaţia de a asigura ca mijlocul de transport nu este pus în mişcare/este oprit înainte de punctul de trecere a frontierei la intrarea în România până la confirmarea modificării datelor declarate privind mijlocul de transport de către Casa de expediţie. Transportatorul are obligaţia să respecte punctul de trecere al frontierei declarat în sistemul RO E-Transport.

Transportatorul are obligaţia să verifice termenul de valabilitate al codului UIT şi să nu circule pe teritoriul României în cazul în care codul UIT a expirat. Transportatorul are obligaţia să ajungă înăuntrul termenului de valabilitate a codului UIT la locul de descărcare situat pe teritoriul României/la punctul de trecere a frontierei la ieşirea de pe teritoriul României, iar în cazul în care constată că acest lucru nu este posibil, are obligaţia de a anunţa Casa de expediţie în vederea efectuării demersurilor necesare pentru obţinerea unui cod UIT nou.

Transportatorul are obligaţia de a asigura ca conducătorul auto deţine în format fizic ori electronic, codul UIT aferent operaţiunii de transport. Conducătorul auto are obligaţia să prezinte, la solicitarea organelor competente, documentele care însoţesc transportul, inclusiv codul UIT aferent operaţiunii de transport.

Transportatorul îşi asumă răspunderea pentru prejudiciului cauzat în sarcina Casei de expediţii şi/sau în sarcina clienţilor săi prin neîndeplinirea totală sau parţială/îndeplinirea defectuoasă a obligaţiilor.

 

5.   SUBCONTRACTAREA SI TRANSBORDAREA:

Subcontractarea transportului care face cauza prezentului contract este interzisa fara acordul prealabil si in scris al HOPE SPED. In caz contrar TRANSPORTATORUL expune HOPE SPED la incalcarea obligatiunilor sale contractuale si va fi pasibil sa suporte daunele morale si finaciare aduse HOPE SPED.

Transbordarea, desfacerea ambalajului marfii de catre TRANSPORTATOR fara acordul HOPE SPED in scris, este interzisa! Orice deterioare, avarie sau lipsa din acest motiv va fi facturata catre TRANSPORTATOR.

 

6.   STATIONAREA SI PARCAREA

Autocamionul va stationa doar in parcari pazite, luminate si supravegheate video, conform parcarilor autorizate de Uniuniea Internatioanala a Transportatorilor Rutieri IRU:     http://www.iru.org/transpark-app. Soferi trebuie sa fie instruiti si antrenati in acest sens si trebuie sa anunte autoritatile, TRANSPORTATORUL si acesta CASA DE EXPEDITIE in regim de urgenta, atunci cand vor constata orice incercare sau  suspiciune  de furt/jefuire/mituire!Soferul / soferii TRANSPORTATORULUI vor respecta adresa de descarcare transmisa de catre CASA DE EXPEDITIE. Aceasta nu va putea fi modificata decat in scris sau cu aprobarea certificata a  persoanei de contact din partea CASEI DE EXPEDITIE, persoana care a emis contractul. Orice indicatie parvenita pe alte cai in legatura cu destinatia marfii sau indicatii care pericliteaza marfa nu vor fi recunoscute iar daunele rezultate vor fi imputate TRANSPORTATORULUI.

 

7.   CONDITII SPECIFICE PT.  CISTERNE

Autocisterna se va prezenta la incarcare curata si uscata, este absolut obligatoriu sa detina certificat de spalare emis de o spalatorie autorizata (ECD-European Cleaning Document), trebuie sa fie apta sa preia produsul indicat in comanda. In caz contrar, orice contaminare/impurificare  a produsului va cadea direct in sarcina transportatorului precum si orice costuri sau eventuale penalizari survenite in urma contaminarii. Incarcarea este automatizata si trebuie respectata procedura. De asemenea, in cazul marfurilor periculoase cisterna si soferul trebuie sa aiba atestatul si echipamentele ADR in regula, potrivit reglementarilor legale in materie. Nerespectarea acetor obligatii legale atrage raspunderea dumenavoastra exclusiva. Soferul trebuie sa fie capabil sa vorbeasca minim la nivel de incepator o limba de circulatie internationala. Soferul va comunica telefonic catre S.C. HOPE SPED SRL cantitatea de produs incarcata, precum si durata incarcarii.

De asemenea, va comunica telefonic sosirea la descarcare si dupa terminare, durata descarcarii. Soferul trebuie instruit sa semnaleze orice neconcordanta in acte, constatata inca la locul de incarcare. Soferul nu va parasi locul de incarcare pana nu va avea toate documentele necesare, corect completate. In caz contrar responsabilitatea cade in sarcina transportatorului.

 

       8.    SIGILIUL:

In cazul in care expeditorul sigileaza remorca, se va trece numarul sigiliului in CMR.  Daca pe parcursul transportului autocamionul va fi inspectat de organele abilitate acestea au obligatie sa noteze in CMR indepartea sigiliului si TRANSPORTATORUL are obligatia a anunta CASA DE EXPEDITIE.  Desfacerea sigilului nejustificata va fi considerata ca o posibila sursa de deterioare/contaminare/sustragere a marfii si in consecinta marfa va fi examinata in amanunt la descarcare urmand ca si costurile si timpul alocat acestei operatiuni, precum si contravaloarea marfii in caz de contaminare sau suspiciune de contaminare sa  fie imputate TRANSPORTATORULUI. In lipsa de timp destinatarul/depozitul acestuia, isi rezerva dreptul de a prelua marfa cu retineri urmand a o analiza ulterior iar orice neconformitate va va fi imputata.

 

9.   OBLIGATIILE SI RASPUNDEREA TRANSPORTATORULUI:

9.1. TRANSPORTATORUL va delega soferi instruiti si experimentati pentru a efectua transportul. Acestia trebuia sa aibe un  comportament adecvat, sa nu fie sub influenta alcoolului sau a altor substante (ex : droguri sau medicamente care pot afecta activitatea de condus autovehicule) pe toata durata contractuala si sa respecte cerintele expeditorului, respectiv ale  destinatarului in ceea ce priveste securitatea si protectia muncii.precum si orice alte instructiuni specifice de la locurile de incarcare / descarcare. TRANSPORTATORUL se va asigura ca soferii respecta legislatia in domeniul transporturilor privind timpii de conducere si de odihna.

9.2. Transportatorul nu va exercita în nicio situație niciun fel de drept de sechestru sau alt drept de retenție asupra marfii, încărcăturii sau a proprietății CASEI DE EXPEDITIE sau a clienților acesteia.

Soferul nu are voie sa paraseasca locul de incarcare fara a detine toate documentele specifice marfii, documentele necesare derularii transportului in bune conditii.

Soferul va nota in CMR orice neregula sesizata, precum marfa neambalata corespunzator, marfa lipsa fata de documentele inmanate de expeditor.

Transbordarea marfii, fara permisiunea in scris a CASEI DE EXPEDITIE, este interzisa!!

Daunele, amenzile, penalitatile rezulatate din nerespectarea acestor obligatii ale soferului vor fi suportate de TRANSPORTATOR.

9.3. TRANSPORTATORUL are obligatia de a pune la dispozitie autocamion  echipat obligatoriu cu sistem de urmarire GPS.

La solicitarea CASEI DE EXPEDITIE, TRANSPORTATORUL va transmite informatiile referitoare la pozitia autocamionului care transporta marfa aferenta prezentului contract. Acesta va transmite, in cel mai scurt timp posibil, in format digital (extras din sistemul GPS) pozitia  autocamionului la momentul solicitarii.In caz contrar, TRANSPORTATORUL va suporta penalitati pentru prejudicial creat.

 

10.  Pretul negociat si termenul, conditiile de plata:

 

Tariful negociat  se achită de către CASA DE EXPEDIŢIE pe baza facturii emise de TRANSPORTATOR, în termenul de plată convenit prin prezentul contract, termenul fiind calculat de la data primirii scrisorii de trăsură CMR în original și nu de la data primirii facturii electronice.

 

Factura fiscală emisă se transmite prin Sistemul național RO e-Factura potrivit prevederilor OUG nr. 120/2021, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea următoarelor instrucțiuni:

•            În cazul facturilor simple cu o singură cursă facturată, în câmpul BT-13 ,,Order reference/Referința comenzii” să fie trecut numărul comenzii de transport.

•            În cazul în care factura emisă conține mai multe curse - fiecare linie fiind o cursă, în câmpul BT-127,,Note ” -> să fie trecut numărul comenzii de transport.

 

Transportatorul are obligaţia de a emite factura fiscală în luna corespunzătoare datei de livrare.

Transportatorul are obligaţia de a trimite CASEI DE EXPEDIŢII, prin poştă la sediul social al acesteia, scrisoarea de trăsură CMR în original, însoțită de o copie a facturii fiscale. Scrisoarea de trăsură CMR trebuie completată în mod corespunzător și în mod lizibil, trebuie să fie ștampilată de către expeditor, destinatar și de către transportator.

Transportatorul are obligaţia de a trimite și următoarele documente justificative pentru dovedirea efectuării transportului: avize, delivery notes, termodiagrama de temperatură pentru toată durata transportului, copia carnetului TIR, copia MRN-ului, documentele de tranzit T, declaraţii de export, certificatele EUR1 şi certificatele de origine, dacă este cazul.

Termenul de plată este întotdeauna calculat de la data primirii scrisorii de trăsură CMR în original şi a documentelor justificative de către CASA DE EXPEDIŢIE.

 

11.   PENALITATI DE INTARZIERE, REZILIERE, RENUNTARE LA CONTRACT:

Acceptarea contractului de fata da catre TRANSPORTATOR implica respectarea intocmai a termenelor de incarcare si livrare. Timpul liber de penalitati pentru stationare acordat de TRANSPORTATOR este de 24 ore pentru incarcare, respectiv descarcare. Intarzierea la incarcare/descarcare va fi penalizata cu 250 eur/zi sau in functie de prejudiciul, dauna comerciala provocata prin neprezentarea la termenul fix convenit si acceptat de ambele parti! Renuntarea la acest contract de catre TRANSPORTATOR, cu mai putin de  24 ore fata de ora si data stabilita pentru incarcare se va penaliza cu 500 EUR sau cu minimum diferenta de pret fata de pretul platit urmatorului transportator care a efectuat transportul care face obiectul contractului de fata. TRANSPORTATORUL este indreptatit sa pretinda  costuri de stationare daca din vina expeditorului sau a destinatarului nu va fi incarcat /descarcat in termen de 24 ore, in valoare de maxim 150 EUR /zi.

 

12.   MARFA DETERIOARATA, LIPSA SAU LIVRARE NECONFORMA:

Marfa lipsa sau deteriorata pe parcursul transportului va fi facturata de catre CASA DE EXPEDITIE, TRANSPORTATORULUI cu pretul integral si eventuale costuri aferente. Marfurile marca inregistrata deteriorate in timpul transportului vor fi distruse conform procedurilor specifice, eliminand riscul ca acestea sa ajunga pe piata intr-o stare neconforma. In acest caz marfa deterioarata nu va fi restituita, ea urmand a fi incinerata/distrusa pentru a proteja marca inregistrata si a respecta directivele DSV. TRANSPORTATORUL are obligatiunea de a anunta asiguratorul pentru ca acesta sa participe la evaluarea pagubei. TRANSPORTATORUL sau / si asiguratorul acestuia vor fi instiintati de termenul fixat si pot fi de fata la distrugere/incinerare. Costul acestui procedeu este in sarcina TRANSPORTATORULUI.

 

13.   CONDITII SUPLIMENTARE PENTRU TRANSPORT INTERNATIONAL IN REGIM TIR SAU TRANZIT:

In cazul transportului International (nu Intracomunitar) este obligatoriu sa atasati facturii copia carnetului TIR si a MRN-ului. Atunci cand transportul se efectueaza cu documnet de tranzit T, copia acestuia se va transmite de catre TRANSPORTATOR dupa inchiderea tranzitului la vama de destinatie. Daca marfa este insotita de Declaratii de Export, acestea vor fi stampilate la iesirea/intraraea in comunitate iar TRANSPORTATORUL la va anexa facturii trimise catre HOPE SPED. Certificatul EUR1 trebuie sa fie completat si stampilat de catre vama de export.

 

14. CLAUZE FINALE:

Prin semnarea prezentului contract TRANSPORTATORUL se obliga sa nu contacteze in mod direct sau indirect partiel beneficiare ale transportului (clientul transport al HOPE SPED), a nu divulga preturi comerciale indiferent de ce natura, a nu face concurenta neloiala.

In caz contrar va suporta penalitati in valoare de minimm 10.000 EURO si maxim in functie de prejudiciul creat. Aceste clauze se considera acceptate si valabile timp de 12 luni de la data predarii marfurilor la locul de descarcare, respectiv data stabilitata de descarcare daca marfa nu a mai ajuns integral sau a ajuns partiel la locul de descarcarepotrivit prezentului contract.

Transportul de fata este supus conventiei CMR, AETR si TIR dar prioritara este intelegerea intre parti, cuprinsa in prezentul contract!

 

         15. INITIATIVELE GDPR:

Partile contractante declara ca au luat la cunostinta de prevederile din “Regulamentul (UE) 2016 / 679 din 27 aprilie 2016 privind  protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor)” si ca, in derularea raporturilor contractuale,  respecta obligatiile care le revin conform regulamentului mai sus mentionat indiferent de calitatea de “Operator” sau “persoana imputernicita de Operator” sau orice alta calitate.Datele cu caracter personal care se prelucreaza in cadrul raporturilor contractuale stabilite prin prezentul document se refera la conducatorii auto si  coordonatorii de transport si sunt : nume si prenume, adresa de e-mail, numar de telefon de serviciu, adresa locurilor de munca, geolocatia.De asemenea, datele cu caracter personal mentionate mai sus, care sunt / pot fi prelucrate, dupa caz, sunt si ale persoanelor desemnate de client / de subcontractori / de beneficiarii transportului si de orice expeditor sau destinatar  in vederea contractarii / efectuarii / coordonarii transportului.Partile se obliga sa transpuna in practica orice prevederi legale viitoare interne sau comunitare in domeniul protectiei datelor cu caracter personal prin adaptarea actelor in baza carora isi desfasoara colaborarea comerciala. Refuzul unei asemenea adaptari poate constitui motiv de reziliere a oricaror contracte dintre parti, fara a se retine culpa partii care solicita rezilierea, ca urmare a refuzului celeilalte parti”.Transmiterea prezentului document echivaleaza cu exprimarea neechivoca a consimtamantului pentru prelucrarea datelor cu caracter personal de catre partea ce are calitatea de “persoana imputernicita de Operator”. Raspunderea de informare si prevalare a consimtamantului persoanelor vizate ramane in sarcina partii ce are calitatea de “Operator”. Datele cu caracter personal pot fi prelucrate si in orice alt temei legal dintre cele mentionate la art.6 alin.1 din Regulament.

 

        16. LITIGII:

Litigiile de orice  fel  ce  decurg  din  interpretarea si executarea prezentului  contract  se vor solutiona pe cat posibil pe cale amiabila. In situatia in care solutionarea pe cale amiabila nu este posibila, partile aleg de comun acord in baza art. 126 cod procedura civila,  ca solutionarea litigiilor sa fie facuta de catre instantele judecatoresti de la sediul  HOPE SPED SRL.

Toate  costurile  suplimentare  generate de  nerespectarea contractului de fata, precum si a legislatiei in vigoare vor cadea in sarcina Dvs.

TRANSPORTATORUL va semna si stampila prezentul contract in decurs de 3 ore de la primire. In cazul in care nu va retrimite contractul semnat si stampilat si cu toate acestea purcede la efectuarea transportului ce prezinta obiectul contractului de fata, se va considera ca acesta a acceptat atat pretul negociat cat si clauzele cuprinse in acest contract

 

Baza legala a contractului: Codul civil, codul de procedura civila, Conventia TIR si CMR de la Geneva, precum si toate actele normative aplicabile.

bottom of page